Verlichting voor UWT op Maasvlakte 2

Het bedrijf UWT is te vinden op het uiterste puntje van de Maasvlakte 2. UWT richt zich op transport van lege zeecontainers, evenals reparatie, onderhoud en reiniging van de containers.  

UWT ligt dichtbij de Natura 2000-grens en daar lag de uitdaging, omdat de verlichting aan speciale eisen moest voldoen. De Natura 2000-gebieden vallen namelijk onder richtlijnen om de Europese biodiversiteit te waarborgen en het is belangrijk dat er daar geen lichtvervuiling plaatsvindt.  

Voor UWT was het vraagstuk verlichting alsof er een moeilijke sudoku opgelost moest worden. Daarom heeft LICHTNL voor UWT een lichtontwerp gemaakt en gebruik gemaakt van vlakstralertechniek. De vlakstralende floodlights uit de R-Serie van ewo combineren een hoog rendement met een verblindingsvrij lichtconcept en veroorzaken (in de meeste gevallen) geen lichtoverlast.  

Dankzij de links- en rechtsstralende lenstechnieken van ewo was het mogelijk om grote afstanden te overbruggen zonder verblinding en te voldoen aan de eisen voor lichthinder. Bij het ontwerp is het echter belangrijk om als ontwerper creatief te blijven en je niet volledig te laten beperken door de gestelde eisen. Soms zijn deze verouderd of onpraktisch, wat aanleiding gaf om de vooraf bepaalde posities en hoogtes van de masten aan te passen.  

Met de juiste argumenten vonden we gehoor en zo hebben we het project succesvol afgerond. LICHTNL heeft het volledige traject begeleid, van lichtontwerp, verlichting tot aan de levering en plaatsing van de masten van Metalogalva.