Hersteld monument: de Brandgrens

Zoals velen zullen weten, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog Rotterdam in 1940 door Duitsland gebombardeerd. Een groot deel van de stad moest daardoor opnieuw gebouwd worden tijdens de Wederopbouw.  

De brandgrens in Rotterdam markeert het gebied waarbinnen de brand de stad had verwoest. Sinds mei 2010 is de volledige grens van twaalf kilometer gemarkeerd met verlichting in het plaveisel. Om ervoor te zorgen dat deze bijzondere lijn verlichting nog beter zichtbaar en beschermd is, werd LichtNL gevraagd om mee te denken aan een duurzame oplossing.  

Veel van de Brandgrens-spots die sinds 2010 waren geplaatst, waren namelijk defect en niet meer te repareren omdat de leverancier ze niet langer kon leveren. Wij kregen de opdracht om een nieuwe Brandgrens-spot te ontwikkelen die overeenkwam met het originele ontwerp, maar duurzamer was en leverbaar zou blijven.  

In samenwerking met onze leverancier Platek hebben we een nieuwe Brandgrens-spot ontworpen. Deze bestaat uit een standaard grondspot van Platek met rode of groene leds en een speciaal bol glas waarin een afbeelding van de Brandgrens is verwerkt.   

In onderstaande video wordt het project helemaal toegelicht.